- Nederland houdt de hoogste AAA-rating voor de kredietwaardigheid van de overheid bij Moody’s.
- Het kredietbureau denkt dat ook onder het nieuwe kabinet-Schoof in gematigd begrotingsbeleid de norm blijft.
- Hoewel de economische groei in Nederland zwak is, blijft de staatsschuld relatief laag.
- Lees ook: Faillissementen bedrijven bereiken pas piek in 2027: toch is dat niet slecht voor economie, volgens economen van Rabobank
Moody’s Ratings heeft de Aaa-rating voor Nederland gehandhaafd. Dat meldt de kredietbeoordelaar na een periodieke beoordeling van de kredietwaardigheid van Nederland. De rating wordt volgens Moody’s ondersteund door onder meer de zeer concurrerende en welvarende economie. De Aaa-rating is de hoogste kredietwaardering bij Moody’s en een verhoging naar een hogere rating is niet mogelijk.
Het sterke kader in Nederland, dat wordt gekenmerkt door een brede consensus die een voorzichtig fiscaal en economisch beleid ondersteunt, heeft volgens Moody’s geholpen om solide overheidsfinanciën te behouden. Dat heeft geleid tot een gematigde overheidsschuld en een zeer sterke betaalbaarheid van de schuld. Uitdagingen voor de kredietrating omvatten volgens het kredietbureau de hoge niveaus van schulden in de particuliere sector, de blootstelling van de economie aan externe risico’s en demografische uitdagingen op de lange termijn.
De plannen van de nieuwe regering hebben volgens Moody’s een gemengde kredietimpact. Dat komt doordat de regering prioriteit geeft aan de herverdeling van fondsen van langetermijninvesteringen, die bedoeld waren voor onder meer productiviteitsverbeteringen, vermindering van stikstofemissies en klimaatacties, naar meer kortetermijndoelen om lage begrotingstekorten te behouden.
Nederland houdt vast aan voorzichtig begrotingsbeleid
De nationale consensus die een voorzichtig beheer van de overheidsfinanciën bepleit, blijft volgens Moody’s echter intact en het kredietbureau verwacht niet dat de begrotingstekorten de 3 procent zullen overschrijden.
De vooruitzichten voor Nederland blijven daarbij stabiel, mede door de economische veerkracht. Het besluit van de regering om de koopkracht van huishoudens te ondersteunen, zal volgens Moody's slechts een tijdelijk effect hebben op de schuldencijfers. Daarnaast denkt het ratingbureau niet dat de recente economische stress, veroorzaakt door hoge energieprijzen en inflatie, het groeipotentieel negatief zullen beïnvloeden.
De economische groei in de eerste helft van 2024 was volgens Moody's wel traag, waardoor het bureau de voorspelling voor de reële economische groei dit jaar heeft verlaagd naar min 0,1 procent. Deze zwakke prestatie is echter tijdelijk en voor 2025 rekent Moody's op een herstel van de groei.